Cybercrime

23 november 2022

Cybercriminaliteit is een begrip waaronder veel verschillende vormen van criminaliteit worden geschaard. Het omvat zowel criminaliteit gepleegd met behulp van digitale middelen als criminaliteit met digitale middelen als doelwit. De opsporing en handhaving op het terrein van de cybercriminaliteit speelt zich af in diezelfde digitale context.

Tijdens deze cursus staan die opsporings- en handhavingsmogelijkheden van politie en justitie centraal. Om welke opsporingsbevoegdheden gaat het en welke vraagstukken brengt de digitale context van het strafbare gedrag met zich mee? Kun je beslag leggen en hoe werkt dat? Hoe ziet een onderzoek er in de praktijk uit? In de cursus Cybercrime spreken Iris Engels en Marianne Hirsch Ballin met een gastdocent uit de opsporingspraktijk over deze onderwerpen.

Iris Engels is senior advocaat op de sectie Strafrecht bij Pels Rijcken. Zij adviseert en procedeert in civiele zaken met een strafrechtelijk component. Iris procedeert in zaken over de toepassing van strafvorderlijke bevoegdheden, (strafvorderlijk) beslag, (vervangende) zekerheid en schadevergoeding.
Marianne Hirsch Ballin is hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en senior advocaat bij de sectie Strafrecht van Pels Rijcken. Marianne is in het bijzonder gespecialiseerd in het strafprocesrecht en het grensvlak tussen het straf(proces)recht en het bestuursrecht, Europees- en internationale recht en privacyrecht. In haar onderzoek richt zij zich onder meer op opsporingsmethoden in de digitale context.

Datum: woensdag 23 november 2022
Tijd: 16.00 uur tot 18.10 uur
Docenten: Iris Engels en Marianne Hirsch Ballin
PO punten: 2

Aanmelden