Staatssteun

Het belang van staatssteunrecht is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Wat zijn de gevolgen van de wet- en regelgeving op het gebied van staatssteun voor overheden en bedrijven die deels in het private domein en deels in het publieke domein acteren? Hoe borg je compliance met het staatssteunrecht en wat is het effect van de nieuwe Mededeling Staatssteun van 19 mei 2016?

Allemaal actuele vragen waar Pels Rijcken met zeven staatssteunspecialisten, daarmee het grootste staatssteunteam van Nederland dagelijks, over adviseren. Ons team staat vele organisaties bij, onder meer bij procedures van de Europese Commissie, samenwerking met het bedrijfsleven, de samenvoeging van onderzoeksinstellingen, de oprichting van spinouts en de aanvraag van Europese subsidies.

Samenwerking
In onze aanpak is samenwerking het sleutelwoord. Dat begint met goed luisteren naar de cliënt. Ook de vorm van het advies stemmen wij goed af: een powerpoint voor de raad van bestuur, een quick scan voor de projectleider of een meer diepgravend advies voor de interne jurist - steeds leveren wij het gevraagde maatwerk. Advisering is meer dan een uitleg van het recht. Door ruime ervaring met procedures bij de Europese Commissie en de ACM betrekken wij in onze advisering nadrukkelijk ook de meer beleidsmatige achtergrond. Wij maken inschattingen van de manier waarop organisaties een bepaalde regel in de praktijk zal toepassen. Hierdoor zijn wij in staat om tot een praktische en realistische risico-inschatting te komen.

Contactpersonen

Staatssteun

  • Allard KnookSenior advocaat
  • Erik Pijnacker HordijkAdvocaat, partner