IE- en mediarecht

Intellectuele eigendomsrecht

Intellectuele-eigendomsrechten beschermen creaties en investeringen en bevorderen daarmee maatschappelijke vooruitgang en eerlijke mededinging. Europese harmonisatie en wereldwijde digitalisering roepen nieuwe vragen op. Op oude vragen zijn nieuwe antwoorden nodig.

Pels Rijcken heeft een team van IE-specialisten dat bovenop deze ontwikkelingen zit. Zij vertegenwoordigen ondernemingen uit binnen- en buitenland tot aan de Hoge Raad. 

Pels Rijcken heeft daarnaast ruime expertise in het adviseren en procederen over IE-kwesties voor de publieke sector. De overheid komt niet altijd dezelfde bescherming toe als particulieren en private rechthebbenden, maar kan evengoed een wezenlijk belang hebben bij bescherming van de eigen werken, logo's en databanken. Door de jarenlange ervaring met IE in de publieke sector, weten de IE-deskundigen van Pels Rijcken wat er nodig is om geschillen te voorkomen of om succesvol te zijn als eiser of gedaagde in een procedure.

Intellectuele-eigendomsrecht in cassatie

De cassatiepraktijk van Pels Rijcken bestrijkt ook de gehele breedte van het IE-recht, of het nu om life science-octrooien gaat, het Europees merkenrecht, de thuiskopieheffing of bescherming van bedrijfsgeheimen. De cassatiespecialisten werken rechtstreeks in opdracht van eigen cliënten of voor andere advocaten.

Mediarecht

Het mediarecht speelt zich af op het snijvlak van de vrijheid van meningsuiting en de persoonlijke levenssfeer. Persvrijheid is essentieel voor een democratische samenleving. Ook de nieuwe media dragen daaraan bij. Dat iedereen zich als journalist kan gedragen, wil nog niet zeggen dat iedereen zich gebonden voelt aan de grenzen van verantwoordelijke journalistiek. Onterechte beschuldigingen kunnen, zeker door het lange geheugen van het internet, blijvende schade aanrichten. De gespecialiseerde advocaten van Pels Rijcken behandelen voor diverse cliënten zaken waarin uitingsvrijheid, privacyaantasting, reputatieschade of harassment centraal staan. Zij doen dat vanuit hun rijke ervaring met veel succes.

Media zijn van oudsher ook onderwerp van overheidsbeleid. In Nederland beschermt de overheid de onafhankelijkheid, de diversiteit, de kwaliteit en de toegankelijkheid van het media-aanbod. Ook ziet de overheid toe op eerlijke verhoudingen tussen commerciële en publieke omroepen. De gespecialiseerde advocaten van Pels Rijcken hebben jarenlange expertise op het terrein van de Mediawet.

Aanbevelingen

  • "The team has expertise in defamation cases, defending the freedom of speech of government officials, social watchdogs and academics. It is also known for its experience of Supreme Court litigation, and practice head Sikke Kingma is admitted to the Dutch Supreme Court Bar." - The Legal 500, 2022
  • The team is able to make a very sharp analysis of complex legal issues. They combine their legal expertise with good insight into the technical background of the online environment. What makes the team different is that they are able to take into account the specific positions of organizations with a public/governmental responsibility.”, “Very sharp analysis in written documents and during oral proceedings. Strong focus on defending the case.”, Legal 500, 2021