Publiek aandelenbezit

Publiek aandeelhouderschap is continue in beweging. De overheid investeert veel geld, al dan niet indirect via 100% deelnemingen. In de Publieke Aandelen Monitor presenteren Boer & Croon Corporate Finance, Berenschot en Pels Rijcken de resultaten van een onderzoek naar het aandeelhouderschap van Nederlandse overheden. Naast de recente ontwikkelingen in het publiekeaandelenlandschap wordt een beschouwing gegeven van het toezicht op bestaande  deelnemingen en wordt ingegaan op belangrijke juridische thema's die aandacht verdienen bij de verkoop van een deelneming. Download het rapport door op onderstaande afbeelding te klikken.

Publiek aandelenbezit

De verkoop van een bedrijf in publieke handen is complex en bestaat uit verschillende fases. In elke fase van het proces krijgt de privatiserende overheid te maken met een veelheid aan vragen, juridisch en niet-juridisch, bijna altijd met elkaar verbonden en altijd complex.

Elke fase van het proces wordt beïnvloed door thema's vanuit verschillende juridische disciplines. Hoe moet een verkoop (of verzelfstandiging) worden vormgegeven? Is sprake van overgang van onderneming? Welke eisen stelt het staatssteunrecht aan de procedure? Moet worden aanbesteed? Welke arbeidsvoorwaarden moeten worden toegepast? Hoe wordt het proces en de documentatie ingericht? Slechts enkele vragen waar een privatiserende overheid rekening mee moet houden. Er zijn drie thema's die een belangrijke rol spelen bij een privatisering:

1. Staatssteun

2. Aanbestedingsrecht

3. Pensioenen en andere arbeidsvoorwaarden

Er zijn nog veel meer thema's die een rol spelen bij een privatisering en waarmee u rekening moet houden. Wij helpen u graag bij het oplossen van uw vraagstukken!

Recente zaken

Het Corporate/M&A-team adviseerde:
Stichting ISSO bij de koop van B&U-activa van Stichting SBRCURnet
DNB bij de overname van Delta Lloyd door NN Group

TNO bij de verkoop van een meerderheidsbelang in TNO Bedrijven aan First Dutch

Aanbevelingen

"Het tijdig inwinnen van gedegen juridisch advies op hoog niveau is cruciaal; anders verlies je tijd aan het eind van de rit en krijg je gedoe.",  Jaap Bierman, CEO, HTM

"Pels Rijcken is bij uitstek geschikt voor een transactie op het kruisvlak van het private en publieke domein: op beide terreinen hebben zij de specialisten in huis die samen optrekken als een team. Daardoor worden de behoeftes van de cliënt en de uitdagingen die bij een dergelijke transactie horen optimaal geadresseerd.",  Anna Krasnova, general counsel, TNO

Contact

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Luc Defaix of één van de andere leden van het privatiseringsteam.

Contactpersonen

Publiek aandelenbezit

  • Luc DefaixAdvocaat, partner
  • Allard KnookSenior advocaat