Na maanden van onderhandelen is er eindelijk witte rook op het Binnenhof. Op 10 oktober 2017 heeft het kabinet Rutte III (bestaande uit: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) het regeerakkoord gepresenteerd met als veelbelovende titel: “Vertrouwen in de toekomst”. In dit blog zetten wij de belangrijkste plannen op het gebied van het arbeidsrecht die in het regeerakkoord zijn opgenomen op een rij. In latere blogs zullen wij de meest in het oog springende onderwerpen nader onder de loep nemen.
Wij merken op dat veel plannen in het regeerakkoord nog nader (zullen) moeten worden geconcretiseerd of uitgewerkt. Voor nu kunnen uit het regeerakkoord de volgende plannen worden afgeleid:
Een cumulatiegrond in het ontslagrecht wordt mogelijk. Het wordt voor de rechter mogelijk om af te wegen of een ontslag gerechtvaardigd is op basis van een cumulatie van omstandigheden die genoemd worden in de verschillende ontslaggronden.
Ook wordt de transitievergoeding aangepast:
Lees hier verder: Het regeerakkoord en het ontslagrecht
De ketenregeling wordt aangepast. De periode waarna elkaar opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, wordt verlengd van twee naar drie jaar.
Het wordt daarnaast mogelijk om een langere proeftijd overeen te komen. De maximale proeftijd bij een (eerste) arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt uitgebreid van twee naar vijf maanden. Bij arbeidsovereenkomsten met een duur van meer dan twee jaar (meerjaarscontracten) wordt het mogelijk om een proeftijd van drie maanden op te nemen.
Lees hier verder: Het regeerakkoord: ketenregeling versoepeld, proeftijd verlengd en loondoorbetaling verkort
Payrolling als zodanig blijft mogelijk. Het arbeidsrechtelijke regime van de uitzendovereenkomst zal echter niet meer van toepassing zijn en op het gebied van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden moeten werknemers (ten minste) gelijk worden behandeld als werknemers bij de inlener.
De duur van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) wordt verkort van twee jaar naar één jaar. De kosten van het tweede ziektejaar zullen worden gedekt door de kleine werkgevers. Zij dienen hiervoor een uniforme lastendekkende premie te betalen.
Lees hier verder: Het regeerakkoord: ketenregeling versoepeld, proeftijd verlengd en loondoorbetaling verkort
De Wet DBA wordt vervangen. Er komt een nieuwe wet die enerzijds (de inhuurder van) echte zelfstandigen zekerheid moet bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking en anderzijds schijnzelfstandigheid moet voorkomen. De nieuwe wet ziet er als volgt uit:
Het kabinet heeft verder afgesproken om te onderzoeken of en hoe zelfstandig ondernemerschap via de invoering van een ondernemersovereenkomst een eigen plek zou kunnen krijgen in het Burgerlijk Wetboek. Tevens gaat het kabinet bezien hoe bij zelfstandigen de verzekeringsgraad voor arbeidsongeschiktheid kan worden verhoogd.
Lees hier verder: Een minimumuurtarief en vrijheid boven de 75 euro: dit verandert er voor zzp’ers en opdrachtgevers
Vanaf 1 januari 2019 wordt het kraamverlof voor partners uitgebreid van twee naar vijf dagen. Gedurende de vijf dagen verlof heeft de partner recht op volledige doorbetaling van het loon.
Daarbovenop krijgen partners per 1 juli 2020 aanvullend kraamverlof van vijf weken. Dit verlof dient te worden opgenomen in het eerste half jaar na de geboorte. Tijdens het aanvullend partnerverlof heeft de partner recht op doorbetaling van 70% van het loon.
Lees hier verder: Regeerakkoord: partnerverlof uitgebreid tot zes weken
Het kabinet wil het pensioenstelsel hervormen tot een meer persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling. Daarvoor zijn onder meer de volgende onderdelen van belang:
Lees hier verder: Het regeerakkoord; op naar een nieuw pensioenstelsel!
Bron: Regeerakkoord “Vertrouwen in de toekomst”