Terug naar overzicht
Kennis

Whitepaper Juridische aspecten van AI & machine learning

Het team Innovation, Privacy & Technology van Pels Rijcken geeft in de nieuwe whitepaper Juridische aspecten van AI & machine learning een overzicht van ethische en juridische vragen die spelen bij het gebruik van AI en machine learning.

Het onderwerp kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) is geen science fiction meer, maar gaat steeds meer tot de realiteit behoren. Kort gezegd is AI een verzamelterm voor technologieën die een basale vorm van cognitie hebben. Machine learning is zo’n vorm van AI waarbij technologie in staat is zichzelf te ontwikkelen door data-analyse en vervolgens zelf beslissingen te nemen die niet zijn geprogrammeerd.

Artificial Intelligence heeft een grote impact op bedrijven en consumenten en zal naar verwachting steeds meer verweven raken in onze dagelijkse bezigheden. Advocaten komen dan ook steeds meer in aanraking met vragen die het gebruik van deze nieuwe technologieën oproept.

Zo kan de vraag worden gesteld of aan technologie die gebruik maakt van machine learning direct ethische kaders kunnen worden ingeprogrammeerd.

Juridische vragen

Juridische vragen die mogelijk spelen zijn: zou het gebruik van AI gereguleerd moeten worden? Met welke juridische aspecten moet rekening worden gehouden bij het gebruik van deze nieuwe technologieën? In deze whitepaper geven wij per rechtsgebied aan welke juridische aspecten er spelen en welke oplossingen er – vaak binnen het bestaande wettelijk kader – kunnen worden gevonden.

De komende weken bieden wij u met verschillende blogberichten een inkijk in de juridische aspecten van AI en machine learning die in onze whitepaper aan de orde komen. Wij lopen achtereenvolgens langs het aansprakelijkheidsrecht, privacyrecht, bestuursrecht, intellectueel eigendomsrecht en het mededingingsrecht.

Wilt u de hele whitepaper lezen? Download ‘m via deze link.

Andere blogs over deze whitepaper:

Deel dit artikel via 

Deze publicatie is geschreven door