IE- en Mediarecht

Intellectuele eigendom bevordert maatschappelijke vooruitgang en eerlijke mededinging door bescherming van creaties en investeringen. Europese harmonisatie en wereldwijde digitalisering roepen nieuwe vragen op. Op oude vragen zijn nieuwe antwoorden nodig. Pels Rijcken heeft een team van IE-specialisten dat bovenop deze ontwikkelingen zit.

Zij vertegenwoordigen ondernemingen uit binnen- en buitenland voor de Hoge Raad. De cassatiepraktijk van Pels Rijcken bestrijkt de gehele breedte van het IE-recht, of het nu om life science-octrooien gaat, het Europees merkenrecht of de thuiskopieheffing. De specialisten werken rechtstreeks in opdracht van eigen cliënten of voor andere advocaten.

Pels Rijcken heeft daarnaast ruime expertise in het adviseren en procederen (ook bij rechtbanken en hoven) over IE-kwesties voor de publieke sector. De overheid komt niet altijd dezelfde bescherming toe als particulieren en private rechthebbenden, maar kan evengoed een wezenlijk belang hebben bij bescherming van de eigen werken, logo's en databanken. Door de jarenlange ervaring met IE in de publieke sector, weten de IE-deskundigen van Pels Rijcken wat er nodig is om geschillen te voorkomen of om succesvol te zijn als eiser of gedaagde in een procedure.

Het mediarecht speelt zich af op het snijvlak van de vrijheid van meningsuiting en de persoonlijke levenssfeer. Persvrijheid is essentieel voor een democratische samenleving, ook de nieuwe media dragen daaraan bij. Dat iedereen zich als journalist gaat gedragen, wil nog niet zeggen dat iedereen zich gebonden voelt aan de grenzen van verantwoordelijke journalistiek. Onterechte beschuldigingen kunnen, zeker door het lange geheugen van het internet, blijvende schade aanrichten. De gespecialiseerde advocaten van Pels Rijcken behandelen voor diverse cliënten zaken waarin uitingsvrijheid, privacyaantasting, reputatieschade of harassment centraal staan. Zij doen dat vanuit hun rijke ervaring met veel succes.

Media zijn van oudsher ook onderwerp van overheidsbeleid. In Nederland beschermt de overheid de onafhankelijkheid, de diversiteit, de kwaliteit en de toegankelijkheid van het media-aanbod. Ook ziet de overheid toe op eerlijke verhoudingen tussen commerciële en publieke omroepen. De gespecialiseerde advocaten van Pels Rijcken hebben jarenlange expertise op het terrein van de Mediawet.

Aanbevelingen

  • "Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn NV's 'very collaborative' practice, led by the 'very sharp' Martijn Scheltema, is praised for its 'good response times'." - Legal 500 2016

Chambers Europe 2018 - Leading Firm   Legal 500 - Leading Firm 2018

ContactpersonenIE- en Mediarecht

 
Willem Heemskerk
Advocaat, partner

+31 70 5153 914
Bekijk het profiel
 
Sikke Kingma
Advocaat, partner

+31 70 5153 495
+31 6 53771871Bekijk het profiel

Het teamIE- en Mediarecht

Bekijk het hele team

Expertises

De expertises die hieraan verwant zijn

Toon alle gerelateerde rechtsgebieden